ÉLETMÓD

Csipkebogyóval a szépségért!

A szépség titkának kutatása időtlen idők óta meghatározó téma a hölgyek életében. Régen is fontos volt és most is az, hogy külsőnk ápolt, és egészséges legyen. Az arcbőr szépségét garantáló kozmetikumok tárháza kifogyhatatlan, épp ezért a drogériák polcai között sétálgatva  a bőség zavarában olykor nem is tudjuk, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb szérum a számunkra. Ám a megoldás sokszor nem is annyira bonyolult, hiszen néha már az is célravezető lehet, ha előnyben részesítjük a természetes módszereket és megfogadjuk nagyanyáink tippjeit.

A bőrünk, csakúgy mint bármely szervünk egészségének megőrzéséhez, vitaminokra van szükségünk. A kötőszövetek feszességéért a kollagén (görög eredetű szó, jelentése: ragasztó) nevű fehérjetípus a felelős, amely a bőrben bár jelen van, az életkor előrehaladásával egyre inkább csökken.

A kollagén újratermelődésében és így a bőr egészségének megőrzésében meghatározó szerepet játszik a C vitamin, amely a kollagéntermelés előfeltétele. A kollagén keletkezésében a sok antioxidánst tartalmazó gyümölcsök, zöldségek fogyasztása is serkentőleg hat, ezenkívül a halfogyasztás is fontos e folyamat pozitív irányításában. Az antioxidáns amellett, hogy a bőr kollagéntermelését serkenti, a bőr öregedéséhez vezető szabad gyökökkel szembeni védelem kialakításában is segít.

Az egyik legkönnyebb módja az antioxidáns nagy mennyisében történő bevitelének a csipkebogyó tea rendszeres fogyasztása.  A csipkebogyó húsából készült tea a bőr regenerálásában, feszesítésében, a gyulladások csökkentésében, így pedig a pattanások eltüntetésében is egyaránt élvonalban van. A csipkehús megvásárolható a gyógynövény boltokban, a tea elkészítése pedig rendkívül egyszerű: egy csésze forrásban lévő vízbe két-három teáskanál csipkehúst teszünk és 5 percig állni hagyjuk. A teát egy kancsóban elkészítve, nagyobb mennyiségben is iható, akár a napi folyadékbevitel forrásaként is fogyaszthatjuk. Nyáron lehűtve kellemes frissítő ital lehet a melegben.

A csipkebogyó tea a mindennapi italfogyasztásunk részévé téve hatékonyan képes kifejteni jótékony hatásait, bőrszépítő jellege mellett az immunrendszer erősítésében is részt vesz, így pedig az influenzás megbetegedések megelőzésében is segít.

A csipkebogyót azonban nemcsak tea formájában fordíthatjuk szépségünk megőrzésére, ugyanis a hatóanyagaiból készült, természetes alapon előállított kozmetikumok alkalmazása szintén hatékony eszköze a látványos eredmények elérésének a bőrszépítés terén. Az organikus csipkebogyó olajból készült szérumok csökkentik a bőr öregedésének első jeleit, hidratálják, feszesebbé teszik az arcbőrt.

A valóban egészséges bőr elérésében tehát a természetes bőrápolási trükkök sokkal többet segítenek, érdemes tehát ezeket előnyben részesíteni a szintetikus kozmetikumokkal szemben,. Lassan járj, tovább érsz! – tartja a mondás. Ez a bőrápolásra is igaz. Míg a szintetikus termékek sok esetben rövid távon rendkívül látványos eredményeket érnek el, hosszú távon ez nem tartható fenn. Ehhez képest a természetes alapanyagokból előállított natúr kozmetikumok hosszabb folyamat eredményeként ugyan, de állandó jelleggel képesek az ideális állapotot fenntartani.

Az egészséges táplálkozás és a természetes anyagokból készült kozmetikumok tehát egyaránt fontos szerepet játszanak a bőr egészségének megőrzésében. A gyógynövények jótékony hatása érvényesítésének szinte az egyik legkönnyebb módja a belőlük készült teák rendszeres fogyasztása. Nem igényel több időt, mint a reggeli kávé elkészítése, egészségmegőrző hatása azonban annál hosszabb távon érzékelhető majd. Ha tehát szép, tiszta tekintetre, kisimult arcbőrre vágysz, fogyassz csipkebogyó teát!