PARFÜM

Eau de La Reine de Hongrie – A Magyar Királyné Vizének története

Napjainkban szinte mindenki használ parfümöt, hiszen az egyedi stílusnak része az egyénhez illő illat megtalálása is. Kevesen tudják, hogy a szép üvegekben rejlő illatos permet, azaz a parfüm eredete magyar gyökerekre nyúlik vissza. Az Aqua Reginae Hungariae, vagyis az ún. Magyar Víz történetének nyomában járunk.

Elżbieta Łokietkówna z dziećmi

A világ első parfümjeként elhíresült Magyar Vizet nem is annyira parfümként tartották nyilván, mint inkább gyógyításra használt, mágikus csodaszerként, amelyet a Magyar Királyné Vizeként ismertek először. A szert egy máig ismeretlen alkimista rozmaring és alkohol desztillációjával készítette Károly Róbert magyar király felesége, Piast Erzsébet részére a XIV. században. A kezdeti összetevőket később kiegészítette a citromfű, a citromolaj, a zsálya, a rózsaolaj, a menta, a levendula és a kamilla, így vált ez a csodaszer a valódi kölni előfutárává.

A Magyar Királyné Vizét nemcsak külsőleg használták illatosításra, hanem gyógyírként is tekintettek rá, ugyanis a királyné köszvény betegségben szenvedett és az első párlatot ennek gyógyítására készítették. Ezenkívül az arcát is tisztította vele, időnként pedig néhány kortyot is ivott belőle. A legenda szerint a szer fiatalító elixír volt és a királyné ennek köszönhette, hogy 70 éves korában egy 25 éves lengyel herceg is feleségül kérte.

A Magyar Királyné Vize, vagy ahogy később ismerték, a Magyar Víz, tovább fejlődött az idők folyamán, utódja pedig az Eau de Cologne névre hallgató kölni lett Johann Maria Farina olasz kereskedő ügyességének köszönhetően, aki az – abban az időszakban már sokak által előszeretettel utánzott –  illatszert igyekezett egyéb összetevőkkel, köztük a francia uralkodók által kedvelt narancsvirág olajával kiegészíteni. A Magyar Víz tehát az Eau de Cologne, vagyis az első valódi kölni úttörője volt.

A Magyar Királyné Vizét Minya Viktória, magyar parfümőr gondolta újra néhány évvel ezelőtt. Az Eau de Hongrie nevet viselő alkotás valóságos remekmű, amely a Tokaji Aszú illatát idézi fel nekünk és ennek hatására valóságos történelmi időutazásnak lehetünk részesei.

A parfüm méz összetevőt tartalmaz, ami még inkább kiemeli az aszú édes illatát. A kompozíciónak a szegfűszeg fűszeres hangulatot, a szantálfa pedig fás jelleget kölcsönöz, míg a tonkabab balzsamos jegyei még lágyabbá és kifinomultabbá teszik az illat ínyenc árnyalatát. Magyarország parfümje egy tökéletes, történelmi ihletésű gourmand parfüm, amelynek a csomagolása is olyan, mint egy üveg Hungarikum a kézzel készített, kígyóbőr-hatású fadobozkában.