STÍLUS

A kis fekete ruha titkai

A kis fekete ruha immár több mint kilencven éves múltra tekint vissza, Ez idő alatt folyamatosan változott, de a klasszikus stílus vonalát mindvégig megtartotta. A legtöbb nőnek fellelhető a szekrényében, mert örök klasszikus, vagyis bármikor, bármilyen eseményen vagy akár csak egy átlagos hétköznapon is kiválóan megállja helyét.

A „kis fekete” Coco Chanel alkotásaként először 1926-ban mutatkozott be a Vogue magazinban. A modellt Chanel’s Ford névre keresztelték, amely később időről időre megújult, de népszerűsége mindvégig emelkedő íven maradt, amelyben olyan ikonikus személyeknek is szerepe volt,  mint  Audrey Hepburn, Marilyn Monroe vagy Catherine Deneuve, akik sokszor viselték. Így indult el hosszú útján a “kis fekete” legendája, amely meghódította a világot és ma már szinte minden nő ruhatárában jelen van.

A legelső, Chanel által alkotott darabok azt az üzenetet hordozták magukban, hogy a kis feketét nemcsak az elit társadalmi réteg, hanem voltaképpen bárki viselheti. Később az újító Christian Dior  újragondolta a vonalvezetést és “New Look” kollekciójában mutatta meg a „little black dress életérzést” a „veszélyes nő” védjegyévé vált, csípőt kiemelő fazonú, “A” vonalú ruhával.

A ruha fejlődése Dior gondolatainál nem állt meg. 1961-ben Hubert de Givenchy az Álom luxuskivitelben c. film főszerepére már egyenes vonalú, ujjatlan fazont tervezett a Tiffany üzletház előtt sétálgató Audrey Hepburn számára. Ez a ruha egyébként akkora legendává lett, hogy Audrey Hepburn halála után egy aukción majdnem egymillió dollárért kelt el, így beírta magát minden idők legdrágább filmes ruháinak történetébe.

A fekete színt nagyon sokáig a nők csak temetések alkalmával viselték és a gyász időszakát jelezte, ha egy hölgy hétköznapokon fekete ruhát viselt. Ezen sokat enyhített az idő kereke, lazult a szigor, a szabadság pedig egyre jobban teret hódított, így ma már a fekete szín viselése nem feltétlenül a gyász jele.

A ki fekete ruha a női ruhatár mágikus erővel bíró darabja, hiszen a nők egyik legjobb barátjaként időtlen válasz a klasszikus „Mit vegyek fel?” kérdésre. Sokoldalú vonalvezetésének köszönhetően minden alkathoz illő fazon megtalálható, így a divatban is valószínűleg időtlen időkig jelen lesz, fekete színe pedig amellett, hogy klasszikus eleganciát rejt magában, az alakot optikailag vékonyabbá is varázsolja.

Íme néhány tipp a viseléséhez:

  • Vékony testalkatú hölgyeknek tökéletes választás, ha a szoknya ceruza fazonú, míg a molett alkathoz előnyös lehet a deréktől bővülő, “A” vonalú szoknya.
  • A ruha felső része többféle módon is variálható. Nagyon sejtelmes hatású a garbó nyakú fazon, míg megfelelő alkalmakra akár rafináltabb vonalvezetésű darabokra is eshet a választás például a mélyen dekoltált, vagy a hátat szabadon hagyó fazonok közül. A merészebb stílus viseléséhez a női kreativitás kamatoztatása és természetesen kellő önkritika is szükséges.

Karl Lagerfeld elhíresült mondata szerint „Senki sem alulöltözött vagy túlöltözött egy kis fekete ruhában.” Vagyis a kis fekete ruha alapvetően mindig jó választás.