ÉRDEKESSÉG

Újévi népszokások

Újévi népszokások

Amilyen az év első napja, olyan lesz az egész év – tartja a népi hiedelem. A régi időkben ezért különös figyelmet szenteltek az emberek bizonyos szokásoknak, amelyeket követtek, vagy éppen elkerültek az új esztendő első napján annak érdekében, hogy szerencsét, bőséget és boldogságot hozzon számukra az új év.

Újévi jóslás

Az újévi jóslás már a XVIII. században is ismert volt, amikor fokhagymakalendárium segítségével igyekeztek megjósolni a jövő év időjárását. A fokhagymakalendráium az egyes hónapoknak megfelelő, 12 gerezd fokhagymából állt, melyekbe sót tettek, és amelyik gerezdben reggelre nedves lett a só, az azt jelentette, hogy abban a hónapban sok csapadékra kell számítani.

Az időjárás jóslására népi megfigyelést is alkalmaztak, hiszen ha Újév napján csillagos volt az ég, az rövid telet jelentett, ha piros volt a hajnal, akkor szeles évre kellett számítani.

A lányok körében bevett szokás volt a szerelemjóslás, amelynek során megjósolták, hogy mi lesz a jövendőbelijük keresztneve. Ehhez 12 férfineveket írtak apró papírdarabokra, amiket nyers tésztából készült gombócokba tettek. Éjfélkor a 12 férfinevet tartalmazó gombóc mellé egy üres gombócot is forró vízbe dobtak, és amelyik gombóc először feljött a víz felszínére, abban rejlett a jövendőbeli férfi neve, míg ha a gombóc üres volt, a lány nem számíthatott az új évben kérőre. A házasságjóslás egy másik formája volt annak megfigyelése, hogy melyik lánynak vitte el a kutya leghamarabb a kocsonyacsontját, ugyanis ez a lány számíthatott a legközelebb arra, hogy férjhez megy.

Lármás búcsúztatás

Az év végi szokások közé tartozott, hogy az óévet hangos csörömpüléssel búcsúztatták el, így űzték ki a gonosz szellemeket.

Szerencsehozó étkek

Annak érdekében, hogy garantált legyen az egész éves szerencse, tilos volt csirkehúst enni, mert a csirke visszafelé kapar, és így elkaparja a szerencsét. Ezzel szemben a malac előretúrja azt, ezért újévkor a malachúst részesítették előnyben, de a sertésből készült ételek közül is a fül, a köröm, a farok és a csülök hozott szerencsét. Kedvelt újévi étel a lencse is, amely a bőséget, gazdagságot biztosítja, ha az új esztendő első napján fogyasztjuk, de a népi hiedelem szerint hasonló hatás várható a kölestől és a rizstől is. A hal megosztó étel volt, mert amíg folyó melletti területen szerencsés volt halat enni az új esztendő első napján, addig máshol kerülendő volt, mert elúszott vele a háziak szerencséje.

Tilalmazott tevékenységek

Újév első napján tartózkodni kellett a kölcsönkéréstől és a kölcsönadástól is, aki pedig korábban kölcsönkért valakitől, azt újév napjára visszaadta a gazdájának. Újév napján nem volt tanácsos orvoshoz menni, vagy orvost hívni, mert az betegséget hozott az évre, és ettől való félelmükben az emberek gyakran egész nap tartózkodtak attól, hogy ágyban feküdjenek, mert az gyengélkedést jelzett.

Tilos volt az újévi mosás, teregetés, varrás és fonás is, mert ez szerencsétlenséget jelzett előre.

Újévi jókívánságok

Régi szokás volt a házról-házra járó újévi jókívánság mondása is, amelyet a háziak dióval és almával háláltak meg.