STÍLUS

Fehér ing – az örök klasszikus

fehér inghez milyen nadrág

A fehér szín tisztaságával, üdeségével és letisztult stílusával a visszafogott elegancia egyik legegyszerűbb, ám annál stílusosabb formája az öltözködésben. Minden évszakban tökéletes választás nemcsak különleges alkalmakra, hanem hétköznapi viseletként is, hiszen könnyen kombinálható egy farmerrel, vagy bármilyen lazább stílusú nadrággal, vagy akár szoknyával.

A fehér ing története egészen a 18. századi francia uralkodócsaládig nyúlik vissza, amelynek közismerten divatkedvelő tagja, az osztrák származású Marie-Antoinette fehér gomolygó blúzruhában pózolt kedvelt festőművésze,  Le Brun előtt, aki harmincnál is több portrét festett róla. 

Marie Antoinette Le Brun

A francia királyné merész viselete óriási felháborodást váltott ki a társadalomban egyrészt, mert túlzottan lenge öltözetnek találták, másrészt pedig azért, mert a ruhadarab pamut anyaga nem volt méltó az uralkodóhoz. Mindez azonban nemcsak a francia közvéleményre, hanem a világtörténelem alakulására is hatással volt, ugyanis a királyné vállalkozása olyannyira megnövelte a keresletet a textília iránt, hogy ez maga után vonta a gyapotipar és a gyarmati rabszolgatartás erősödését is. 

Marie-Antoinette merész öltözetét követően azonban a fehér ing még sokáig, egészen a XX. századig csak a férfiak, ezen belül is csak az úri férfiak viselete volt, akiknek nem volt gondjuk az ing bepiszkolódásával, hiszen nem fizikai munkát végeztek, és nem okozott problémát számukra a személyes higiénia sem.

A női ruhatárban Coco Channel úttörő tevékenységének köszönhetően jelent meg a maszkulin fehér ing, valódi térhódításnak pedig a ‘40-es évek filmsztárjainak hatására indult. A hírességek, köztük Audreay Hepburn is előszeretettel viselte ezt a darabot, és nemcsak a filmvásznon volt látható rajta, hanem a saját ruhatárában is  meghatározó szerepet játszott, kifinomult öltözködési stílusának egyik meghatározó eleme volt.

 A jól szabott, szépen vasalt fehér ing a mai napig örök klasszikus. Könnyedén kombinálható bármivel, visszafogottsága, eleganciája nem lehet rossz választás sem egy alkalmi rendezvényen, sem egy átlagos hétköznapon.