STÍLUS

Egy divatipari sláger története – a farmer nyomába eredtünk

A világ talán egyik legsikeresebb ruhadarabja, amely egykor csak a nehéz fizikai munkát végző réteg munkásöltözete volt. Megszületését követően 100 évvel később már világszerte kedvelték a lázadó fiatalok, de térhódítása nem állt meg itt. Ma már a világ minden táján életkortól függetlenül örök darabként tartják számon a farmert.   

Az időtálló, strapabíró farmer megszületése egy, a húszas éveiben járt német férfi, bizonyos Levi Strauss nevéhez fűződik, aki nagy reményekkel indult el 1850-ben Bajorországból a mesés vadnyugatra, és bár aranyat nem talált, néhány aranyásó panaszát meghallgatva feltalálta a ma már világszerte kedvelt ruhadarabot, a farmert. A bányászok arról panaszkodtak neki, hogy nadrágjaik nem bírják a kemény munkát, így Strauss a nála volt, eredetileg ponyvakészítésre használt vitorlavászonból nadrágokat varrt. Így született meg az első Levi’s farmer. A prototípus nem volt annyira kifinomult darab, mint későbbi változatai, sokkal inkább az olasz tengerészek bőszárú nadrágját idézte, innen is kapta a nevét: Génua, franciául Genes, angolos változatban: Jeans.

A farmert először inkább csak a bányászok, majd a cowboy-ok, farmerek vásárolták munkaruhának, de a népszerűsége egész Amerikában elterjedt. Igazi világsiker a megszületésétől számított száz év múlva, az 1950-es években lett, ekkor ugyanis már divatcikké vált a lázadó diákság körében.

Strauss az eredeti zsávolyt később finomabb pamutszövetre cserélte, idővel pedig szegecsek is kerültek a farmernadrág különböző részeire, amelyhez az ötletet egy nevadai vállalkozó adta.

A farmer népszerűsége ma is töretlen, az üzletekben pedig a legkülönfélébb stílusokban kapható. A klasszikustól a kopottig, különféle színekben és szabásban találkozhatunk vele. Klasszikus stílust idéz a magas derekú fazon, amely fehér színben kiváló választás tavasszal és nyáron.